Geboortezegels

 

 

 

Je hebt veel tijd besteed aan het perfecte geboortekaartje, dan is het extra leuk om de geboortepost te voorzien van een passende geboortezegel. Natuurlijk hebben we mooie enveloppen en sluitzegels voor de geboortekaartjes maar er bestaan ook geboortezegels. Zo maak je jouw babypost gelijk herkenbaar. Je kunt de standaard geboortezegels bestellen bij PostNL per 50 stuks. Ze zijn zelfklevend en dus lekker makkelijk. Mocht je helemaal willen uitpakken dan kun je je postzegel ook helemaal in stijl laten maken. Klik hier voor eigen postzegels ontwerpen. Maak de postzegel persoonlijk door bijvoorbeeld de foto van jullie baby er in te verwerken of een detail van het geboortekaartje als kleine sneak preview. Zie de voorbeelden van geboortezegels onderaan. Alles kan en mag! Ontwerpen en bestellen kun je zelf via de website van PostNL. Wij kunnen het ook voor je doen, we vragen hier €10 extra voor.

 

Geboortezegels gebruiken

De geboortezegels kun je gebruiken voor post tot en met 20 gram binnen Nederland. Voor het merendeel van de geboortekaartjes red je het dus met 1 postzegel. Weeg je kaartje altijd zelf na inclusief envelop, dan weet je zeker dat je goed zit. Is jouw kaart tussen 20 en 50 gram dan dien je 2 postzegels te gebruiken. Ook hiervoor kun je de geboortezegels gebruiken. De waarde van de postzegel in 2019 is €0,87. In 2020 gaat de prijs omhoog. Bestel dus nu je extra voorraadje voor als je je geboortepost in 2020 denkt te gaan versturen.
Postzegels met een ‘1’ er op zijn voor altijd bruikbaar. Dus ook al heb je ze in 2021 gekocht, in 2025 mag je ze nog steeds gebruiken.

 

Geboortekaartjes naar het buitenland

Het is natuurlijk mogelijk dat jouw familie in Nieuw Zeeland ook een geboortekaartje wil ontvangen. Kies in dat geval voor een internationale postzegel. Die zijn wat duurder en ook geldig tot en met 20 gram. Wanneer jouw kaartje met envelop zwaarder is dan 20 gram dien je twee internationale postzegels te plakken.

 

Geboortekaartjes versturen binnen België

Elk land heeft natuurlijk zijn eigen postzegel beleid. Binnen België kun je dan ook het beste de website van BPost raadplegen. Anders dan in Nederland speelt het formaat van de post namelijk een belangrijke rol. Daar waar in Nederland de post onder de 20 gram blijft kun je 1 postzegel plakken. Echter in België kun je gaan tot 50 gram, mits je de formaten C6, DL en US aanhoudt. Een vierkante kaart met envelop zijn dus 2 postzegels. Informeer naar Belgisch vierkant als je het gunstige postzegel tarief wil aanhouden voor jouw geboortepost.

 

Hoe lang doet de post er over?

Binnen Nederland doet de geboortepost er gemiddeld 1 werkdag over. Je kunt jouw omgeving dus snel op de hoogte stellen van jouw nieuwe wereldburgertje. Brievenbuspost naar België kan er soms wel 4 dagen over doen.

 

Geboortezegels bestellen

Geboortezegels zijn te koop bij diverse verkooppunten waar ook andere postzegels verkrijgbaar zijn. Wil je er zeker van zijn dat er voldoende op voorraad is, bestel ze op de website dan ruim van tevoren. Dan heb je ze vast in huis. Heb je er een paar over? Ze behouden gewoon hun waarde en je kunt de geboortezegels ook op andere post plakken.